10m tai 15m yagin rakennusohje

OH2MMY

Varmasti eniten käytetty suunta-antennityyppi HF:lla on 3-elementtinen yagi. Tässä ohjeet ja mitat otsikossa mainituille bandeille, ja periaatteessa nämä olisivat skaalattavissa helposti muillekin. Mikäli aiot skaalata 20 metrille, kannattaa ottaa ainevahvuudet huomioon siten, että teet kenties hiukan paksummasta kuin näissä ohjeissa.

Tarvikkeet

Useimmat paikat, joista alumiiniputkea saa, eivät myy sitä kuin 6m salkoina. Älä missään nimessä käytä sähkötarvikeliikkeissä myytävää jappiputkea, sillä se ei kestä suorana. Sehän on tehtykin taivuteltavaksi!

Puomi

Koska tuollainen puomi on taipuvaista sorttia, kannattaa laittaa vaijeri puomin päihin kiinni ja nostaa se keskeltä parikymmentä senttiä ylös ja kiinnittää mastoputkeen esimerkiksi pakoputkiklemmarilla. Se kannattelee puomia suorana. Elementit voi laittaa kiinni puomiin esimerkiksi hydrauliputkikiinnikkeillä.

Elementit

Alla olevassa kuvassa ovat pituus- ja välimitat yläpuolella 10m yagille, joka on mitoitettu keskitaajuudelle 28500 kHz. Alapuolella ovat mitat 15m yagille, joka on mitoitettu taajuudelle 21225 kHz. Elementtien välimitat ovat aineen keskeltä aineen keskelle. Mitat ovat millimetrejä, ja pyöristetty lähimpään viiteen millimetriin, koska näillä taajuuksilla ei millin tarkkuudesta ole enää todellista hyötyä, vaan käytännön toteutuksen helppous ajaa edelle, sanokoot besserwisserit mitä tahansa.

mittakuva
28500 kHz
elementti pituus väli
heijastaja 5350 2105
syöttö 5000  
suuntaaja 4750 1260
21225 kHz
elementti pituus väli
heijastaja 7205 2825
syöttö 6735  
suuntaaja 6400 1695

Elementtien periaatekuva. Sahaa putkien ulkopäistä muutaman cm matkalta putki halki, ja laita halkion kohdalle vesiletkuklemmari. Voit siten lukita sisemmän putken kohdalleen ulomman halkiota puristamalla. Elementin sisälle kannattaa pujottaa muovinaru.

Elementin periaatekuva

Gamma-elementti

Tämä konstruktio on matkittu melkoisen suoraan The ARRL Antenna Bookista. Rakenne on yksinkertainen. Puomissa on kiinni esimerkiksi SO-239 -liitin (joo joo, saat laittaa N-liittimen jos tykkäät) ja siitä on keskijohdin viety gammaotuksen ulkoputkeen. Liitin on alumiinisessa kulmaprofiilissa kiinni, että sen saa helposti ruuvattua puomiin kiinni. Huolehdi, että liitoksesta tulee galvaanisesti hyvä. Muista suojata kaikki liitokset esimerkiksi kaapelimassalla.

Säätökondensaattoriteleskoopin ulkoputki on 19 mm paksua ja sisäputki 13 mm alumiiniputkea. Sisäputkea vedetään sopivan verran ulos, että pienin SWR löytyy. Välissä on eriste, jona kannattaa ehdottomasti käyttää teflonia, sillä muovilaadut voivat sulaa tai lyödä läpi isommalla teholla ajettaessa. Muista suojata sään vaikutuksilta esimerkiksi vulkanoituvalla teipillä ja moottorilakalla, kunhan olet säätänyt.

Toisessa päässä on gammaelukan ja elementin ympäri taivutettu alumiiniliuska, jolla gammaotus kytketään syöttöelementtiin. Voit kytkeä sen gammaotuksen päästä sentin parin päähän. Toisessa päässä on vastaava rakenne, mutta välissä on pleksinpala tai muu eristekappale. Näiden kappaleiden varassa gamma roikkuu syöttöelementin alapuolella.

Gamma
Mitat
  21 MHz 28 MHz
A 160 mm 130 mm
B 900 mm 600 mm
C 130 mm 100 mm

Pois

Valid HTML 4.01! Valid CSS!