Bilteman halpa headset radioamatöörikäyttöön

Headset Pro

Bilteman valikoimaan kuuluu halpa Headset Pro (tuote 24-640), jota myytiin tätä kirjoitettaessa huhtikuussa 2008 hintaan 9,99 €. Ostin sellaisen ja päätin kokeilla, miten se toimisi Yaesu FT-100D:ni kanssa sillä varauksella, että ellei toimi, niin annan sen lapsille Skypeä varten. Tämä ei tietenkään ole sitä luokkaa kuin laadukkaat headsetit laatukapseleineen, mutta eipähän ole ainakaan hinnalla pilattu. Hifistelijät sekä perfektionistit voivat siis rauhassa lopettaa lukemisen jo tähän.

En halunnut modifioida itse kuulokkeita vaihtamalla plugeja, vaan tein adapterit. Samalla sain mikrofonipuolen adapteriin mukaan liittimen PTT-jalkakytkimelle.


monotin

FT-100D:n kuulokeliitäntä on mono, joten mikäli siihen kytkee stereokuulokkeet, kuuluu ääni vain toisesta kuulokkeesta. Olin jo aikaisemmin tehnyt johdonpätkän, jossa on toisessa päässä 3,5mm plugi ja toisessa päässä 3,5mm jatkonaaras, ja joka oli kytketty siten, että kuulokkeiden kaiutinelementit tulevat sarjaan. Käytin Sennheiser HD 40 -kuulokkeita, joiden herkkyys oli sitä luokkaa, ettei vaimennusta tarvittu, mutta Biltema-kuulokkeet ovat paljon herkemmät, ja rigin nappulapiippaukset olivat järkyttävän kovalla. FT-100D:ssa on sellainen suunnittelun idiotia, että kaikki valikoiden yms. piippaukset ovat vakioäänenvoimakkuudella, eikä niitä voi muuten säätää kuin päälle tai pois. Lisäsin "monotusjohtoon" kuvassa näkyvän vaimennuskytkennän. Vastukset mahtuivat mukavasti kutistesukan sisään, joten tuossa 25cm johdonpätkässä on vain paksumpi kohta vähän matkan päässä urosliittimestä. Jos ollaan tarkkoja, niin miljoonalaatikostani olivat puolen watin 100Ω ja 10Ω vastukset loppu, joten todellisuudessa laitoin ¼-wattisia 2 kpl 220Ω sekä 2 kpl 22Ω rinnan.


mikkikytkis

Hamirigien mikrofoniliitännöissä vallitsee valtava kirjo, ja niistä löytyy onneksi varsin kattava kytkentäluettelo G4WPW:n sivuilta, ellei oman rigin manuaali ole tallessa tai ellei siitä löydy tarpeeksi tarkkaa speksiä. Nykyrigien mikrofoneissa käytetään paljon elektreettikapseleita, jotka tarvitsevat biasjännitteen, joten mikrofoniliittimestä yleensä löytyy jonkinlainen positiivinen jännite jostain nastasta. FT-100D:ssa tulo on +9V. Omaan kytkentääni laitoin muutaman kokeilun jälkeen muutaman vastuksen rinnan, joista tuli yhteensä noin 1,3 kΩ resistanssi. Oheisen kytkennän tuloksenahan mikrofonin impedanssiksi muodostuu jotakuinkin siinä olevan vastuksen arvo. Myös mikkigainia sai pudottaa käsimikin tasosta, että äänenlaatu tuli kunnolliseksi. Kondensaattori on miljoonalaatikosta löytynyt 10µF 16V elko.

Lisää asiaa mikrofonikapseleista kytkentävinkkeineen löytyy ePanoramasta.takaisin